Профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

СЪРДЕЧНО СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Около 2 – 2.5мил. българи имат сърдечно – съдови заболявания.ССЗ са с най-високата смъртност в Европа включително и в България – 62% – 65%. Близо 50 хиляди души годишно страдат от сърдечен инфаркт,от тях около 18 хиляди почиват вследствие на това. 30% от инфарктно болните загиват преди настъпване на лекарска помощ. 25 хиляди души годишно страдат от инсулт (мозъчен удар) от тях около 5 хиляди почиват, а мнозина продължават живота с трайни увреждания. Сърдечно съдовите заболявания/ССЗ/ са причина за загуба на работоспособността Ви.

Днес е напълно доказана ролята за сърдечно – съдовите заболявания на фактори като тютюнопушене, употреба алкохол, рафинирани храни /бяло брашно, захар, готварска сол в големи количества и т.н./, животински мазнини, липса на достатъчно движение, прекомерен стрес в ежедневните дейности. Тази съвкупност от фактори нарушава обмяната на веществата /на първо място мастната/, започва повишено отлагане на холестерин по кръвоносните съдове, образуване на тромби. Натрупаните токсини в черния дроб, бъбреците, далака позволяват на органите да филтрират и пречистват кръвта докрай, това води до втвърдяване на артериалните стени, поява на хипертония. Две трети от хората с прекаран инсулт или инфаркт. те представляват основен дял от заболяванията на населението във всички страни в света и са основна причина за смърт през последните десетилетия.

СЪСТОЯНИЕТО НА ВАШЕТО СЪРЦЕ:

Сърцето Ви представлява една мощна помпа. Неговата работа е да доставя кръв до всички органи посредством мрежа от вени и артерии. Вашето сърце и кръвоносните Ви съдове трябва да бъдат в добро състояние,за да останете здрав. Когато артериите, доставящи кръв на сърцето (наречени коронарни ) се увредят, резултатът се нарича атеросклероза (“втвърдяване” на стените на артериите) Развитието на атеросклерозата зависи в 25 % от наследствени фактори, в 25% от външни фактори /замърсяване на околната, битовата и професионална среда/ и в 50 % от поведението на даден човек /хранене, дишане, сън, двигателен режим, различни злоупотреби, излагане на стрес и др./. Тоест всеки от нас е заплашен от най-ранна детска възраст от атеросклероза, но най-вече нашето поведение решава кога ще се появи тя: на 29-годишна възраст или след 75-годишна възраст.

Атеросклерозата – процес на наслояване в течение на много години на мастни и други материи върху вътрешната повърхност на артерията, което води до удебеляване стената на кръвоносния съд, стеснение на просвета и съответно на това намаляване на кръвния ток към определен участък на сърдечния мускул.

Коронарната болест – на сърцето се развива,когато артериите, доставящи кръв на сърдечния мускул се стеснят или запушат. Вследствие на това част него престава да получава достатъчно кислород.

В основата на СС болести е развитието на атеросклеро-тични плаки, които запушват в различна степен една или по-вече артерии. Това затруднява притока на кръв и кислород до органите.Сърцето трябва да работи усилено срещу по-голямо съпротивление, за да изпомпва кръвта. Атеросклерозата на артериите е причина за развитието на исхемична болест на сърцето, мозъчно – съдова болест,болести на периферните артерии и др. наречени събирателно сърдечно – съдови заболя-вания. Атеросклерозата засяга най – често аортата, коронар-ните артерии, артериите на мозъка бъбреците, мезенте-риалните(коремни) артерии, артериите на крайниците.

На увреденото място в артерията може да се образува тромб(кръвен съсирек), който допълнително я запушва. При пълно запушване на артериите на сърцето или мозъка от тромб, се получава сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт. Инсулт може да настъпи също, ако даден кръвоносен съд се спука, а това става ,когато той е увреден. Така наречените “хеморагични инсулти”,които се срещат по-рядко в сравнение с инсултите получени вследствие на запушване на артериите, наричани “исхемични инсулти’’.

Кръвното налягане се равнява на силата, с която кръвния поток оказва натиск върху стените на артериите. Всеки човек има определено кръвно налягане и благодарение на него кръвта достига до мускулите и органите му. Най–високото налягане се достига в момента в който сърцето изтласква кръвта (лекарите го наричат систолно налягане). Между два удара на сърцето, когато то е в почивка, налягането пада до най-ниското си ниво (диастолно). Нормалното налягане при здрав човек е по-ниско от 140 на 90, оптималното е 120/80.

 

Хипертония = високо кръвно налягане

Един от начините, по които високото кръвно налягане оказва увреждащото си действие, е като причинява грапавини по иначе винаги гладката като стъкло вътрешна повърхност на артериите. Когато това стане, е много по-лесно за мазнините и холестерола да влязат в артериалните стени и да запушат артериите.

 

Какво е холестерол?

Той е подобен на восък материал, от който Вашето тяло се нуждае,за да изгради своите клетки. Холестерола се образува в черния дроб, от там , чрез кръвта се пренася до местата, където е необходим . Ние се нуждаем от определено количество холестерол за да живеем, но кръвните нива на холестерола по- високи от 5mmol/l, се смятат за много високи. Високият холестерол не причинява оплаквания сам по себе си. Начина да разберете дали Вашият ХОЛЕСТЕРОЛ Е ВИСОК,Е ДА НАПРАВИТЕ ИЗСЛЕДВАНЕ НА КРЪВТА ЗА ХОЛЕСТЕРОЛ.

Колкото по-високи са стойностите му, толкова по-голяма е вероятността да получите СЪРДЕЧНА АТАКА или МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ.

Вероятността човек да се разболее от сърдечно-съдово заболяване представлява “риск” от тази болест. Такава вероятност съществува при всеки човек, но при някои хора рискът е по-голям, отколкото при други.

Няма единствена причина за сърдечно-съдовите заболявания. Факторите, увеличаващи риска или “рисковите фактори” на сърдечно-съдовите заболявания могат да не се повлияват или да се повлияват трудно (мъжки пол, напредване на възрастта, наследствена предразположеност), но може да се повлияват ефективно и да са обратими. Дори да сте наследили по-висока предразположеност към сърдечно-съдово заболяване, това не означава, че непременно ще се разболеете от това заболяване. Напротив, напълно възможно е да се предпазите, ако предприемете мерки, с които да намалите или елиминирате действието на останалите рискови фактори.

 

Рискови фактори които можем да променим:

Високо ниво на холестерола в кръвта

Високо кръвно налягане

Тютюнопушене

Наднормено тегло

Липса на физическа активност

Психическо пренапрежение(стрес)

Прекомерна употреба на алкохол

Диабет

 

Рискови фактори които не можем да променим:

Фамилна обремененост / близки роднини със сърдечни болести/

Пол

Възраст

 

Колкото повече рискови фактори съществуват при вас, толкова по-голяма е вероятността да се разболеете от сърдечно-съдово заболяване, тъй като вредното им въздействие се умножава при тяхната комбинация. Ето защо е важно да се стремите да намалите комбинираното им влияние. Повечето от обратимите фактори се повлияват от храненето. Променяйки здравословно модела си на хранене, ние можем да намалим съществено вероятността да се разболеем от сърдечно-съдови заболявания.

 

 

ЗДРАВЕТО ВИ ЗАВИСИ ОТ ВАС: чрез промяна на начина си на живот лесно ще промените поведенческите си навици.

Здравословен начин на живот:

Спазвайки тези правила при избора на храна, Вие всеки ден давате своя важен принос за здравето си .

 • Висока консумация на зеленчуци и плодове (минимум 400 грама дневно)
 • Увеличаване консумацията на пълнозърнест хляб и други зърнени храни, увеличаване консумацията на бобови храни
 • Увеличаване консумацията на ядки (неосолени) и семена(30 г. дневно сурови)
 • Употреба предимно на растителни масла
 • Редовна консумация на риба, (поне веднъж седмично)
 • Намаляване консумацията на сол
 • Ограничаване консумацията на животински мазнини
 • Ограничаване консумацията на храни ,богати на холестерол (яйчен жълтък, рибен хайвер, животински мазнини, мозък,черен дроб)
 • Избягване консумацията на твърди маргарини
 • Поддържане на нормално телесно тегло
 • Регулярна умерена физическа активност – 60 минути почти всеки ден умерена физическа активност

 

СТРЕСЪТ: ВАЖЕН РИСКОВ ФАКТОР   (пример)

Млад човек, който няма никакви други рискови фактори е с:

 • нормално тегло
 • добра физическа активност
 • здравословно хранене
 • не пуши
 • спортува
 • с нормален холестерол (характерен за младия човек)
 • с нормално кръвно налягане

той е с много НИСЪК РИСК

Рискът му е равен на стандартния за съответната възраст.

 

АКО КЪМ МЪЖКИЯ ПОЛ СЕ ДОБАВЯТ ОЩЕ САМО 2- РИСКОВИ ФАКТОРА, пимер –

 • тютюнопушене
 • затлъстяване

рязко се ПОВИШАВА РИСКЪТ  на този човек – макар и на 25-30 години

 

ВИСОК РИСК:

 • мъжки пол,
 • появяването на високи стойности на кръвно налягане
 • високи стойности на холестерол
 • стрес
 • наднормено тегло
 • тютюнопушене
 • употреба на алкохол

 

Затлъстяване

Свързано с голяма коремна обиколка или високи стойности на съотношението на коремната обиколка към обиколката на ханша. Установено е, че хората с централно затлъстяване /натрупване на мастна тъкан в областта на корема/ особено при млади хора са с висок риск от ССЗ. Критерий за оценка на натрупаните тлъстини в областта на корема е обиколката на талията. Степента на натрупване на коремни тлъстини се определя в 2 нива:

Нормата при жените е талия до 80 см.

 • 1 ниво талия от 80 до 87см.
 • 2ниво талия от 88см. и повече см.

 

Нормата при мъжете е талия до 94 см.

 • 1ниво талия от 94 до 101см.
 • 2ниво талия от 102см.и повече см.

ДОБРИ ПРАКТИКИ

 

Смъртността от ССЗ се намали с >50 % в (USA) – през последните 30 години в резултат на:

 • антихипертензивна,
 • антихолестеролова,
 • антиникотинова,
 • анти­обезна,
 • антиимобилизираща
 • антистресова терапия.

 

ПОДЧЕРТАВАМЕ: значението на профилактичните мерки за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания с един пример. До 80-те години на 20 век Финландия беше водеща страна в световен мащаб по брой на инфаркти и инсулти. Причините за това бяха: обилна консумация на тлъсти червени меса, употреба на концентрати и тютюн в прекалено големи количества, слаб двигателен режим. Финландското правителство се принуди да приеме спешна програма, насочена към промяна в начина на хранене, намаляване консумацията на водка и цигари, усилване на двигателните навици при млади и възрастни. За по-малко от 10 години се получиха смайващи резултати. Заболяванията на сърдечно-съдовата система във Финландия бяха намалели не с проценти, а с пъти спрямо 70-те и 80-те години на 20 век. Финландската рецепта е напълно приложима и в български условия, като трябва да се знае, че употребата на скъпи медикаменти изобщо не е наложителна за предотвратяването на инфарктите и инсултите. Профилактичният план за избягване на сърдечно-съдови заболявания включва не само фитотерапия, промяна в диетичния режим и двигателната активност, а и мощни очистителни процедури за отстраняване на шлаките в тялото и повишаване на имунитета като основна бариера пред заболяванията.

ВНИМАНИЕ! Често предшественици на инфаркта и инсулта могат да бъдат както болките в съответната област, така и инцидентни болки в лявата ръка, бодежи в гръдния кош, схващания в долната челюст и в шийната мускулатура /за инфаркта/, главоболие, виене на свят, шум в ушите /за инсулта/. Всяка болка, всяко ненормално състояние сигнализира за нередности в работата на една или повече системи в тялото. Навременното консултиране с лекар още при първите симптоматични болки определя в най-голяма степен предотвратяването на тежките болести. Употребата на болкоуспокояващи средства в тези ситуации само усложнява развитието

Тренирайте сърцето си

Едно нетренирано сърце губи постепенно своята съкратителна сила: то приема и изпраща все по-малко кръв в тялото; така на мускулите и органите не се доставя достатъчно кислород. При най-малкото усилие /изкачване на стълби, тичане за автобуса/, сърцето започва да бие учестено и му е необходимо повече време да се успокои. Обратно, едно тренирано редовно сърце увеличава своята сила и изтласква повече кръв при всяко съкращаване.

 • Предимство: то се щади, като бие по-бавно, и понася по-лесно физическите натоварвания.
 • Как да го тренирате? Трябва да спортувате поне три пъти седмично в продължение на поне 1 час.
 • Ритъмът трябва да бъде умерен: вие трябва да оставате винаги на границата на задъхването.

Ето някои възможности за спортуване, които са полезни за сърцето ВИ:

 1. Двигателната активност предпазва сърцето, заседналият начин на живот го отслабва. Затова не се колебайте и започнете да се движите! Възможно най-често: изкачвайте стълбите пеша, ходете, тичайте, играйте със своите деца, майсторете, работете в градината и т. н.
 2. Нагодете вашия сърдечен ритъм на вашата възраст. Теоретичната максимална честота /ТМЧ/ съответства на сърдечната честота, която не трябва да се прескача. С възрастта тя намалява: човек не може да прави същите усилия на 50, както на 20 години. Затова за да изчислите вашата ТМЧ, трябва да извадите вашите години от числото 220.
  • Пример: ако сте на 40 години, сърцето ви не трябва да надхвърля 180 туптения на минута по време на спортуване.
 1. Следете за доброто си самочувствие. Симптомите на депресията /тъга, самота, незаинтересованост, раздраз-нителност/ увеличават с 40 % риска да развиете коронарна болест. При маниакално депресивните хора рискът да бъдат покосени от инфаркт се увеличава с 50 % в сравнение с останалите хора.
 2. Отпуснете се. В известна степен стресът ви помага да реагирате по отношение на нова ситуация или възможна опасност. Но това нагаждане има цена: сърдечният ритъм, дишането, кръвното налягане се натоварват прекалено много. Ако той е налице прекалено често, стресът ви кара да живеете на “свръх режим”, на който трудно бихте издържали и който е опасен в дългосрочен план. Отпускането, което се бори успешно със стреса, може да се достигне с множество техники: йога, пеене, масажи, автогенна тренировка и т.н.
 3. Следете за кръвното си налягане. Постоянните поражения, която високото кръвно налягане нанася на сърцето и артериите, са причина за множество сърдечни и мозъчно-съдови злополуки. Неговите последствия са толкова по-сериозни, колкото повече други рискови фактори  /затлъстяване, заседнал начин на живот, тютюнопушене, алкохол, стрес, повишен холестерол/ са прибавени към него. Първата предохранителна мярка се състои в това да се измерва редовно кръвното налягане, особено след 50-годишна възраст; защото е установено, че 50 % от мъжете и 45 % от жените не знаят, че страдат от високо кръвно налягане. Прости хигиенни правила /редовна физическа дейност, ограничаване употребата на сол, алкохол, месо, тютюн, увеличеното консумиране на плодове и зеленчуци/ са много ефикасни при високо кръвно налягане.
 4. Спрете да пушите. Тютюнопушенето ограничава дихателния и сърдечен капацитет и поразява сърдечно-съдовата система. С времето цигарите предизвикват втвърдяване и засилено остаряване на артериалните стени. Следователно спирането на пушенето е от изключително значение за вашето сърце.
 5. Хранете се природосъобразно. Като избягвате наситените мастни киселини: те се намират в месата, месните изделия, сирената, пържените храни; намират се също така в големи количества в индустриалните храни като полуфабрикатите, пиците, сладкишите, солените и сладки тестени изделия, сладоледите, сосовете и други смеси за мазане на филии. Когато се употребяват в излишък, тези мастни киселини насищат рецепторите на холестерола. Резултатът: той прониква трудно в клетките, съсредоточава се в кръвта и запушва постепенно артериите.